Ajatus näihin lähti Kohvik Moonin ihanista pikkusämpylöistä, jotka olivat tehty ilmeisesti minimuffinssivuoissa. Kuvaa ei koskaan omista leipomuksista otettu, mutta ne tekivät hyvin kauppansa äiskän ja Päivin 70-vuotisjuhlissa. Ohje on suoraan Kotilieden sivuilta. Tämä leipä on siitä kätevää, että se on parhaimmillaan vasta muutaman päivän päästä, joten jos on juhlat, niin sen voi hyvissä ajoin tehdä valmiiksi jääkaappiin.

Saaristolaisleipä (paljon pieniä minisämpylöitä)
1l piimää
75g hiivaa
3dl siirappia
3dl vehnäleseitä
3dl kaljamaltaita
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
noin 10dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään ja sekoita joukkoon loput aineet. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Anna taikinan kohota muutama tunti, jonka jälkeen annostele minimuffinssipellille taikinaa lusikan avulla siten että vuoka on aivan täynnä. Paista uunissa 170 asteessa 15min.

Arviointi: *****
En ollut harjoitellut näiden tekemistä ollenkaan, joten en oikein tiennyt miten taikina käyttäytyy. Opin siis kantapään kautta, että taikina kannattaa ensin kohottaa astiassa ja sitten täyttää vuoat ääriään myöten täyteen. Tällä tavoin ne kohoavat uunissa sienen näköisiksi. Kaikkea taikinaa en jaksanut leipoa minikokoon, joten tein lopusta taikinasta yhden ison leivän ja annoin sen olla uunissa tunnin.

Taikinan voi myös jakaa kahteen leipävuokaan, antaa sen kohota niissä ja sitten vasta paistaa. Kotilieden ohjeessa sanottiin, että leipiä tulisi paistaa 2-3h 160-170 asteessa.