Nykyään tehdään kaikki vaikeimman kautta, kun vältellään pahoja aineita. Tällä kertaa vaikein tie oli ehdottomasti myös sen arvoista. Kesällä tekemäni lisäaineettomat vaahtokarkit sen sijaan eivät päässeet kauheudellaan blogiini, sillä niin pahaa reseptiä en suostu tänne kirjoittamaan vaan yritän unohtaa kyseiset vaahtokarkit niin pian kuin mahdollista.

Henna oli kesällä leipuroinut näitä sämpylöitä grillibileisiin ja sain häneltä vinkin tähän reseptiin, joka on alunperin New York Timesista, josta Voisilmäpeliä -blogin pitäjä on sen napannut ja hieman soveltanut. Itse tuplasin reseptin, jotta saisin isompia sämpylöitä, sillä amerikkalainen ajatus "the bigger the better" toimii hampurilaisissa loistavasti. Pojat eivät jaksaneet syödä kahta tällaista, vaikka Paula pystyi! Itse söin yhden ja sekin oli liikaa. Nämä olisivat kyllä hauskoja minikokoisinakin, vaikka jossain kesäisessä buffetpöydässä tai jos on amerikka-teema juhlissa.

Hampurilaissämpylät (6 kpl)
2dl vettä
1/2 dl maitoa
2tl kuivahiivaa
2rkl sokeria
2 munaa
8dl vehnäjauhoja
1,5tl suolaa
3rkl pehmeää voita

voiteluun munavesiseosta
päälle seesaminsiemeniä

Lämmitä neste 42 asteiseksi, lisää joukkoon kuvahiiva ja sokeri ja anna seistä 5min, minkä aikana vatkaa kevyesti muna toisessa astiassa. Sekoita loput kuiva-aineet kolmannessa astiassa sekaisin ja nypi joukkoon voi. Lisää jauhoseoksen joukkoon neste ja munat. Vaivaa taikinaa noin 10min pöydällä (tällä kertaa en vaivannut taikinaa koneella) ja lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota 2h vedottomassa paikassa. Jaa se sen jälkeen kuuteen osaan ja pyörittele sämpylöitä. Paina sämpylät lyttyyn, jotta ne olisi helpompi syödä. Anna kohota 2h, voitele munavesiseoksella, ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista uunissa 200 asteessa 10-15min. Kun sämpylät ovat valmiita niin laita niiden päälle leivinliina, jotta pinnasta ei tule rapea.

Arviointi: ****
Ensimmäistä kertaa tein itse hampurilaissämpylöitä ja nämä onnistuivat loistavasti vaikkakin neste oli minulla alussa liian kuumaa ja pelkäsin että hiiva kuolee (se kuolee 50 asteessa).