En tiedä, että kuinka unkarilainen tämä gulassi on ja että onko muitakin gulasseja kuin unkarilainen gulassi. Tässä oli kuitenkin Unkarista ostettua paprikajauhetta, joten ainakin jotain unkarilaista keitosta löytyi. Lihaliemikuutiot ovat tätä nykyä pannassa, joten niitä ette tule löytämään ruoistani ainakaan muutamaan hetkeen..

Olimme Tapen kanssa joulun jälkeen Savonlinnassa. Mietin, että mitä minun tekisi mieli syödä ja matkalla kaupunkiin keksin, että keittoa sen olla pitää. Tapen lempiruokaa ei edelleenkään ole keitto, mutta osasin vetää oikeista naruista ja ehdotin gulassia. Sain myöntävän vastauksen. Sen jälkeen suuntasimme Akselin poikaan, joka on ihana liha-/juusto-/kalakauppa torin vieressä. Sieltä pyysin keittolihaa, jota ei ollut. Sen sijaan saimme naudan lapaa(?) ja ydinluuta. Näitä keittelin rauhassa tuntikausia ja kyllä kannatti. Minun piti tehdä pieni keitto, mutta jostain syystä minun keittoni aina turpoavat mahdottoman kokoisiksi. Keitto on kuitenkin todella hyvää pakkasestakin otettuna, joten ehkä sitä kannattaa tehdä näin iso annos kerralla, koska keittäminen kestää niin kauan. Kuvassa on smetanaa keiton päällä syystä, että sitä oli jäänyt uudesta vuodesta ja gulassiin oli mennyt hiukan liikaa chiliä, joten smetana pyöristi makua mukavasti.

Unkarilainen Gulassi (8:lle)
1rkl öljyä
2-3rkl paprikajauhetta
100g pekonikuutioita
500g naudan lapaa
2 palaa ydinluuta (varmaan käy myös muut luut)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1-2tl sokeria
chiliä
suolaa
pippuria
2prk kokonaisia tomaatteja tomaattimehussa
vettä

5 perunaa
3 porkkanaa
1 paprika

Laita teflonpata pannulle kuumenemaan, kaada siihen öljy, paprika- sekä chilijauhe ja sekoittele hetki. Ruskista mausteöljyssä pekoni, lapa, ydinluut ja sipulit. Kaada joukkoon tomaatit, vesi ja mausta oman makusi mukaan. Anna keiton poreilla miedolla lämmöllä vähintään 2h - kunnes lihat ovat mureita. Pilko perunat ja porkkanat ja laita ne joukkoon. Kun juurekset ovat melkein kypsät niin lisää pilkottu paprika. Tarkista vielä makuja lisää tarpeen vaatiessa mausteita.

Arviointi: ****
Ihanan makuista, vaikkakin aikaa vievää. Keitto kuitenkin porisee suurimman osan ajasta ihan itsekseen ja se on helppo tehdä.