Tape on haudannut parin syksyn omenasadon meidän pakkaseen sosemuodossa joten olen alkanut pohtimaan käyttökohteita omenasoseelle. Tällä viikolla näin omenavispipuuroa koulussa ja taidanpa kokeilla sitä joku kerta. En pidä puolukkavispipuurosta, mutta ehkä omenaversio voisi olla parempaa.

Tällä kertaa laitoin kuitenkin omenahilloa/omenasosetta sämpylätaikinaan ja sämpylöistä tuli ihanan makeita. Juuri sopivia aamupalalla nautittavaksi tai vaikka iltapalalla tai välipalalla tai muuten vain. Olen varmasti jo sata kertaa sanonut, että inhoan, kun kädet sotkeentuvat taikinaan. Pyrin siis olemaan leipomatta mitään käsilläni. Jotkut sanovat, että leipominen on terapeuttista. He huijaavat. Ei nimittäin ole mitään raivostuttavampaa kuin hinkata taikinaa pois käsistä ja pöydältä.




Omena-Porkkanasämpylät (10-12kpl)
3dl maitoa
1dl omenasosetta/-hilloa
1tl suolaa
2 raastettua porkkanaa
1 dl puurohiutaleita
5dl vehnäjauhoja
1/2pkt kuivahiivaa

Sekoita maito, omenasose, hillo ja suola. Lämmitä ne mikrossa käden lämpöisiksi (tai oikeastaan 42asteiseksi, koska on kyse kuivahiivasta). Lisää muut aineet ja vatkaa sähkövatkaimella, jossa on taikinakoukut (tai yleiskoneella), kunnes taikinaan tulee sitkoa. Anna kohota tunnin verran ja pudottele taikinasta sen jälkeen nuolijan avulla leivinpaperille möykkyjä. Ripottele möykkyjen päälle puurohiutaleita ja paista 225asteessa 15-20min.

Arviointi: *****
Puhtaat kädet <3 Sämpylöiden huonona puolena on ettei niiden syömistä pysty lopettamaan.