Olen pitkään miettinyt, että miten saan leivästä rapea kuorista, pehmeää sisältä ja koostumukseltaan samanlaista kuin kaupan itsepaistetut leivät. Pari päivää sitten sain Terhiltä reseptin, jota hän kehui valtavasti. Reseptiin tuli kuitenkin piimää enkä pidä happamasta vaaleasta leivästä, joten korvasin piimän vedellä. Leipomisohjeita katsoin netistä videolta ja videon katsomisen jälkeen nimesin tämän Artesaani-Leiväksi, koska kuulostaahan se paljon paremmalta kuin pelkkä "Leipä". Tällä hetkellä leipä on vasta kohoamassa, kun kirjoitan tätä reseptiä, enkä siis tiedä tuleeko siitä rapeaa, pehmeää tai edes maukasta, mutta uskoni tätä leipää kohti on hyvin vahva. Tämä ohje vaatii sen, että taikinan laittaa tulemaan jo edellisenä iltana, jos haluaa aamulla leipoa.

1248856227_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Viiltojen tekemisessä tarvitaan terävää veistä.

1248856242_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Artesaani-Leipä (2 isoa leipää)
5dl vettä
5dl piimää (korvasin vedellä)
5dl vehnäjauhoja
5dl puurohiutaleita (käytin kaurahiutaleita)
2pss kuivahiivaa

Sekoita kädenlämpöinen neste muihin aineisiin ja jätä kelmun alle yön yli.

3tl suolaa (minä laitoin saman määrän vaikka puolitin taikinan)
10dl jauhoja
(siemeniä, pähkinöitä.....)

Lisää aamulla taikinan sekaan loput aineet ja vaivaa sitä, kunnes sitko muodostuu. Anna levätä 20min, leivo taikinasta kaksi leipää, anna leipien kohota 40min, tee viillot ja paista 200asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Arviointi: ****
Onnistui! Leipä oli rapeaa pinnalta, pehmeää sisältä ja se maistuikin hyvälle. Ensi kerralla jätän kaurahiutaleet pois ja laitan erilaisia siemeniä joukkoon. Nyt minulla oli vain auringonkukan siemeniä. Saadaksesi vielä rapeamman pinnan, laita uunin pohjalle laakea astia, jossa on vettä.