Kolme viikkoa sitten olin Savonlinnassa käymässä. Viikonloppuun kuului ruoanlaittoa, syömistä, kakkujen tekoa, syömistä, syömistä, syömistä.... Viikonloppu minun makuuni. *slurps* Erikoisuutena oli itsetehdyt makkarat. Teimme niitä isolla joukolla ja se oli tosi hauskaa. Sen verran työläitä nämä ovat etten alkaisi yksin näitä tekemään. Aluksi aito suoli hieman ihmetytti ja ehkä jopa epäilytti, mutta kun pääsimme työn touhuun, niin epäilykset karisivat. Se oli kuin purukumia. Raili oli hankkinut suolta teurastamo/lihakaupasta (Korjaa Raili, jos muistin väärin.) mutta sitä pitäisi myös saada tilattua kauppoihin. Yksi suolenpätkä taisi maksaa 5€, jos en ihan väärin muista.
     Teimme monen makuisia makkaroita. Perusmassa jaettiin eri astioihin ja mausteet lisättiin siinä vaiheessa. Minun suosikkini oli ehdottomasti pekonilla ja juustolla maustetut hirvimakkarat. En ala kirjoitella mitään tarkkoja ohjeita tähän - niitä löytyy googlettamalla - mutta haluan silti näyttää mitä saimme aikaan ja miten.

Lammasmakkaramassa (teimme massan kilosta lihaa)
600g lampaan jauhelihaa
400g possun jauhelihaa
3dl kokonaisia ohraryynejä kypsäksi keitettyinä
lihalientä
suolaa

Massaan voi lisätä vaikka valkosipulia, chiliä, yrttejä, sipulia.... ihan mitä tekee mieli.

Hirvimakkaramassa
500g hirven jauhelihaa
200g possunjauhelihaa
300g pekonia
lihalientä
kuivattua sipulia

Tähänkin massaan voi lisätä mitä tykkää. Esimerkiksi minun suosikkini oli jauhettu pekoni (mikä näkyykin jo ohjeessa) ja rakeinen juusto (huomioi ettei juustoraaste käy tähän).

1886143.jpg
Massasta tehdään samanlaista kuin mitä lihamurekemassa on, mutta makkaroissa massa täytyy olla huomattavasti löysempää. Massan makua voi kokeilla paistamalla sitä paistinpannulla ennen kun laittaa sitä suoleen.

1886147.jpg
Suolta.

1886151.jpg1886152.jpg
Kokkisota! Kilpailu käytiin paremman näköisistä makkaroista. Täytyy myöntää, että voitto taisi mennä oikeanpuoleiselle parille. Niillä oli tosi södejä makkaroita, jotka näytti ihan pässinkiveksiltä. *hih*
      Massa laitettiin suoleen ihan normaalilla kakunkuorrutuspussilla. Emme saaneet millään suolta fyllan päälle, joten massaa vaan puserrettiin suoleen ja toinen veteli sitä suolen päätä kohti.

1886164.jpg
Makkarat laitettiin kypsymään lihaliemeen muutamaksi minuutiksi. Liemi ei saanut kiehua, koska se olisi pyörittänyt suolen auki.

1886165.jpg
Osku toimi savustusmestarina ja savusti osan makkaroista keittämisen jälkeen ja osan makkaroista Tape grillasi.

1886169.jpg
Tässä hieno lopputulos. Nämä taisivat kypsyä uunissa kypsiksi. (alle 100asteessa 30min)