Eilinen ilta meni japanilaista sushia tehdessä. Kokonaisuudessaan väkerrettiin suunnilleen kaksi tuntia. En ole koskaan aikaisemmin tehnyt sushia itse. Jenkeissä olen sitä muutaman kerran maistellut, mutta täytyy sanoa ettei minulla ole sen suurempaa kiintymystä kyseiseen ruokaan. Minulle neljä rullaa on maksimi ja sitten alkaa tökkiä. Teimme sushin tämän ohjeen mukaan. En ala kirjoittaa sitä tänne vaan poimin ainoastaan tärkeimmät kohdat. Me teimme norimakeja, Californian rullia ja nigiri sushia.

1206664.jpg

Sushi
1pkt noria eli kuivattua merilevää
japanilaista riisietikkaa
1tb wasabi tahnaa
(edelliset tuotteet löytyivät lähikaupasta ja olivat Blue Dragon merkkisiä)
soijaa
surimipuikkoja (löytyi Prisman pakasteesta - ravunmakuisia kalatankoja)
puuroriisiä (samaa mistä riisipuuro tehdään)
1 avokado
1/4 kurkkua
1 keitetty porkkana
1 päärynä
majoneesia
kalaa
(sesamin siemeniä)

bambumatto (käärimiseen)
syömäpuikot (sushi syödään puikoilla tai sormin!)

1206670.jpg
Pilkottuja vihanneksia, merilevämatto bambumatolla ja riisi.

1206711.jpg
Reetta asettelemassa täytettä.

1206679.jpg
Sushin rullaus.

1206687.jpg
Valmista tuli! Kaunista.

Aineita ei todellakaan tarvitse olla paljoa. Pienet palat kustakin riittävät ja silti niitä jää yli. Aloitimme sushin teon keittämällä riisin. Samaan aikaan kun riisi kiehui (HUOM! riisiä ei saanut sekoittaa keiton aikana) teimme vihanneksista ja surimista ohuita tikkuja. Riisin ollessa kypsää siihen sekoitettiin sushietikkaa (lue ohje ed. linkistä).
Levitimme merilevälevyn päälle riisiä ohuen kerroksen, niin että toiseen reunaan jää muutaman sentin alue tyhjää. Sen jälkeen asettelimme leveyssuunnassa tahtomiamma täytteitä. Rulla käärittiin kiinni bambumaton avulla ja leikattiin 6 osaan. Näissä jätimme merilevän rullan ulkopuolelle.
Taija pyörittele Laurin kanssa myös pari California rullaa, jossa riisi jäi ulkopuolelle ja päällinen kierriteltiin sesamin siemenissä.
Muutama nigirisushi ilmestyi myös pöytään. Nigirisushi oli helpoin tehdä. Siinä riisistä tehtiin pitkulainen pallo ja päälle laitettiin wasabi tahnaa ja kalaa.
Sushi syötiin puikoilla. Lautaselle kaadettiin hieman soijaa ja vähän wasabitahnaa. Wasabi on HYVIN tulista joten pienen pieni määrä riittää. Sushia pyöriteltiin seoksessa ennen suuhun laittamista.


Paistettua banaania (5:lle)
6 isoa banaania
1l vaniljajäätelöä (4,5% rasvaa)
vaahterasiirappia
2rkl voita

Laitoin banaanin neljään osaan ja paistoin ne pannulla voissa. Pilkoin jäätelön kulhoihin, asettelin 2-3 banaanin siivua päälle ja lorautin vaahterasiirappia. Mikäli vaahterasiirappia ei löydy kaapista niin yhtä hyvä on, jos paistovaihessaa laittaa pannulle sokeria tai fariinisokeria ruokalusikallisen.

Arviointi: Olin yllättynyt miten helppoa sushin tekeminen oli. Pojatkin pyöritteli itselleen rullia ja hyvin sujui. Sushi ei valitettavasti vieläkään saanut minusta vankkumatonta kannattajaa. Kyllä sitä kuitenkin syö kunhan raakaa kalaa rullassani ei ole. Surimipuikot olivat uusi tuttavuus. Kuten Lauri sanoi, niin koostumus oli kuin juustolla ja puikko oli kalaa vaikka se maistuikin ravulta. Pidin niistä kovasti, ja Taija totesi että ne ovat loistavia mm. salaatissa. Sen totesimme että syöjiä olisi pitänyt olla enemmän, sillä puolet jäi rullista syömättä. Meitä oli viisi.
Paistetut banaanit olivat herkullisia. Ostin vähärasvaista jäätelöäkin, niin sekään ei ollut kovin lihottavaa. Huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin jokin kakku ja silti se oli tarpeeksi makeaa. Nami!